De ce C - Mind?

Pentru că atunci când reușim să aducem calm în mintea și în emoțiile noastre, în Sistemul nostru Nervos, reușim să vedem mai limpede.

Ne vedem pe noi, îi vedem pe ceilalți și putem vedea realitatea din jurul nostru.

Când facem asta, reușim să ne conectăm la niveluri mult mai profunde, accesând resurse care ne ajută să creștem.

Din starea de calm reușim să să ne conectăm cu cei din jur într-o manieră care susține parteneriatul și armonia, nu competiția și conflictul.

Ne este foarte ușor să ne pierdem calmul; îndeosebi în situații de stres intens sau crize care ne amenință direct sau indirect supraviețuirea (fizică, emoțională sau socială), iar asta aduce cu sine o sumedenie de probleme; probleme în sănătatea noastră, dar și în relațiile noastre.

Aceste probleme le vedem proiectate în societate și societatea ni le proiectează înapoi, prinzându-ne într-un cerc vicios ”pe repede înainte”.

Când suntem stresați, rănim, jignim, lovim, fugim, ne amorțim prin fel și fel de moduri. Toate aceste reacții sunt semne ale unui Sistem Nervos blocat în mecanismele de supraviețuire (luptă/fugă/îngheț), însă noi nu avem nevoie doar să supraviețuim în lumea aceasta. Avem nevoie să trăim, să creștem, să colaborăm, să iubim, să ne conectăm. Iată de ce avem nevoie de un Sistem Nervos capabil să răspundă adecvat situațiilor din mediu.

Capabil să RĂSPUNDĂ, nu să RE-ACȚIONEZE.

Astfel că, ceea ce ne propunem este să creștem împreună calitatea prezenței noastre - în viața și în relațiile noastre.

C-ul înglobează întreg conceptul pe care îl urmărim în acest proces.

  • ”C” (eng. ” - see) - pentru că a vedea este elementul de bază al oricărui proces de cunoaștere, recunoaștere, construcție și reconstrucție. A vedea te pune în postura de observator și este condiția pentru a avea o minte deschisă.
  • C - Curiozitate - o minte deschisă este o minte care înțelege că nu știe tot, că nu vede tot și că întotdeauna există perspective noi din care putem privi realitatea. Curiozitatea deschide astfel fereastra Cunoașterii.
  • C - Compasiune - Ce este o minte deschisă fără o inimă deschisă? Nu este suficient să știm, să acumulăm informații la nivel teoretic.

Nu e suficient să acumulăm informații ca să ȘTIM, dacă nu le folosim ca să FIM.

Să fim cum? În primul rând mai compasivi față de noi și față de cei din jur pe măsură ce începem să vedem lucrurile așa cum sunt, nu cum am vrea să fie. Să privim cu empatie, cu acceptare și cu iubire la noi și la ceilalți pentru că doar așa putem inspira schimbare.

  • C - Curaj - pentru că ai nevoie de curaj să faci călătoria către tine însuți, pentru că ai nevoie de curaj să înfrunți realitatea, pentru că ai nevoie de curaj să privești onest în tine și să asculți cu deschidere ce are cel din fața ta de spus, pentru că ai nevoie de curaj să schimbi tipare care (par că) funcționează de generații întregi.
  • Din când în când, viața ne provoacă să privim la noi, la tiparele de gândire și acțiune și ne permite să ne reinventăm, să (re)găsim răspunsul la întrebarea ”cine suntem?” și ”încotro vrem ne îndreptăm?” - ca persoană, familie, ca societate. Și avem nevoie de curaj să răspundem acestei provocări.

    • C - Creativitate. Calmul și conexiunea stimulează capacitatea noastră de a crea lucruri cu sens, de a găsi soluții creative la problemele noastre.
    Dar totodată, tiparele noastre de gândire și comportament crează realități în noi și în jurul nostru - realități personale, relaționale , emoționale sau sociale. Când suntem în procesul de ”creație”, suntem orbițiRepetăm la nesfârșit aceleași tipare generatoare de stres și frustrare, de aceea avem nevoie de timp pentru Contemplare. De o pauză care să ne pună în postura de observator al creației personale și colective. Să ne permită să ne întrebăm - Cum arată ceea ce creăm împreună?

    • C - este începutul Cunoașterii
    • C - este Cuvântul, instrumentul prin care comunicăm si ne conectăm (mai ales) aici.
    • C - este începutul întrebărilor care ne schimbă perspectiva:

     ”Cine sunt?” , ”Cine ești?” , ”Care este rolul meu aici?”, ”Ce pot să fac?”, ”Ce nevoi am?”, ”Ce simt?”, ”Cum ești?”, ”Cum este sufletul tău azi?”

    • C - ești tu, Cel care alege să ia un loc pe Canapea
    • Și  C - sunt eu ... Cristina :) Încântată de Cunoștință!

    Sa ne dam timp…

    Uităm că lucrurile mari se-ntâmplă în timp...și totodată în afara timpului. În timpul pe care...

    Ghid de supravietuire psihologica -Covid

    Fiecare trăiește și resimte efectele acestei pandemii în mod individual, în funcție de istoricul personal...

    Lasa un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    You may use these HTML tags and attributes:

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>