Consilierea psihologică presupune intervenția de scurtă durată, focalizată în principal pe comportament.
În cadrul consilierii ne concentrăm preponderent pe situația problematică sau pe simptomele care provoacă distres, încercând să găsim soluții pentru ameliorarea sau rezolvarea acestora.
Ea diferă de psihoterapie prin faptul că vizează aspectele ”de suprafață” ale problemelor cu care ne confruntăm; problemele din ”aici și acum”.
În cadrul ședințelor de consiliere, identificăm problema sau criza cu care ne confruntăm și căutăm împreună soluții eficiente pentru gestionarea ei. Aceste servicii pot fi o opțiune bună pentru cei care doresc să își îndrepte atenția asupra schimbărilor comportamentale, pentru cei care au nevoie de sprijin în traversarea unei situații de criză (boală, accidente, divorț, pierderea unor persoane dragi, a unui loc de muncă, etc.) sau pentru cei care sunt interesați de optimizare comportamentală.
Este o variantă de intervenție psihologică de scurtă durată (10-20 de ședințe), structurată în jurul problematicii actuale.
Servicii de prim ajutor psihologic
Ca specialist în trauma psihică, parte din intervenția terapeutică presupune asistarea psihologică oferită în situații de criză. Aceasta presupune:- Oferirea de suport psiho-emoțional în criză
- Reducerea reacțiilor de stres
- Creșterea autonomiei și activarea resurselor personale
- Psihoeducație