A face terapie presupune mai mult decât a sta pe canapea și a vorbi despre lucruri.
Psihoterapia îți oferă un spațiu securizant în care să poți aduce întrebările tale, problemele, frământările, dorurile, dorințele, amintirile, fricile, neputința, oboseala, rușinea, insecuritățile și îndoielile.
Ea creează spațiu emoțional pentru a te invăța să privești aceste lucruri cu deschidere, fără judecată, fără critică, te ajută să privești cu alți ochi și să vezi resursele ascunse dincolo de ceea ce numim probleme și dileme.
Te ajută să găsești soluțiile potrivite pentru tine, te ajută să te descoperi și să te înțelegi pe tine și pe cei din jur.
Există încă multă stigmă în jurul ideii de mers la psiholog; încă există oameni care confundă psihologul cu psihiatrul și din păcate, încă persistă ideea că dacă mergem la psiholog înseamnă că este ceva serios în neregulă cu noi.
Realitatea este că pe canapeaua psihologului se așază probleme din cele mai variate: atacuri de panică, stări de anxietate, dispoziții depresive, experiențe traumatice, dar sunt frecvent întâlnite și insecuritățile, punctele de cotitură în care simțim că ne pierdem reperul, relațiile din viața noastră care nu ne împlinesc, stresul prelungit pe care nu știm cum să îl gestionăm, furia, stările de epuizare, insomniile, durerea pierderii persoanelor dragi, nevoia de a găsi sensul, dorința de regăsire, nevoi de autocunoaștere și dorința de a crește.
Ne așezăm pe canapea cu tiparele noastre de gândire, cu emoțiile noastre, cu tipare de relaționare, cu adicțiile și obiceiurile care ne împiedică să funcționăm cum ne-am dori, cu amintiri care ne bântuie, cu probleme încâlcite pe care vrem să le descâlcim, cu stări în care nu ne recunoaștem și cu bucurii uitate.
Pe canapeaua noastră, ca psihologi, primim și interacționăm cu Omul în toată experiența lui.
Îl privim cu ochi de specialist, dar mai ales cu ochii Omului care îi împărtășește experiența umană; chiar dacă poate în alte forme și intensități.
Indiferent care este problema cu care simți că te confrunți, află că nu ești singur în asta! Și chiar dacă problema ta nu se regăsește în lista enumerată mai sus, ea își poate găsi rezolvare.
Psihologul nu are, însă o baghetă magică prin care rezolvă problemele:) Este important ca specialistul pe care îl alegi să aibă competență în problema
cu care te confrunți, iar asta poți afla la prima interacțiune cu el.
Ai voie să pui întrebări și să alegi psihologul cu care simți că rezonezi pe problema pe care vrei să o discuți.
Suntem configurați pentru conexiune, nu pentru izolare și ceea ce face ca o terapie să fie eficientă nu este atât de mult tehnica sau modalitatea de abordare a problemei, teoria propusă sau metodele folosite, ci calitatea prezenței și relației pe care reușim să o creăm cu cel din fața noastră.
Putem alege să rezolvăm singuri multe dintre problemele cu care ne confruntăm, însă alături de un specialist, procesul ne aduce mult mai multe beneficii.
De ce psiholog/psihoterapeut și nu consilier în dezvoltare personală, trainer sau coach? Din același motiv pentru care nu mă operez pe creier la medicul de familie, ar fi răspunsul scurt:) Problematicile complexe au nevoie de abordare și înțelegere complexă.
Un psihoterapeut investește zeci de mii de euro și sute/mii de ore de formare pentru a învăța să gestioneze relația terapeutică și problemele cu care venim în cabinet; trece el însuși printr-un proces terapeutic și are supervizori care îi pot oferi feedback atunci când este nevoie. Cunoaște elemente de psihopatologie și neuropsihologie și poate să îi îndrume pe oameni către abordări mulți-disciplinare atunci când este nevoie. Toate aceste lucruri pentru a oferi un ajutor specializat, în beneficiul clientului.
Un consilier, trainer sau coach bine pregătit poate să ne fie de un real folos în anumite problematici , însă dacă dorim să trecem dincolo de suprafață, avem nevoie de un ajutor pe măsură.
Alege înțelept!
Problemele care ne aduc în cabinetul psihologului sunt, de cele mai multe ori, probleme pe care le vedem ca fiind ceva ce ni se întâmplă.
Ne putem consuma resursele concentrându-ne pe cum ”ar trebui” să fie lucrurile (și nu sunt), pe cum ar arăta sau obișnuia să arate viața noastră fără acele probleme, dar asta nu va face decât să ne epuizeze și să ne facă să ne învârtim într-un cerc vicios al neputinței în care oferim deliberat puterea exteriorului nostru.
Privind în interior găsim resurse nebănuite prin care putem nu doar să facem față situațiilor cu care ne confruntăm, ci chiar să ne folosim de ele pentru a crește și pentru a modela noi moduri de acțiune și abordare.
Învățând să trecem prin ceea ce aduce viața în calea noastră, nu doar peste ele, vom descoperi părți din noi despre care nu știam că există, aflăm că suntem mai puternici decât credeam că suntem și șlefuim părți din noi care ajung să inspire pe cei din jur.
Managementul simptomului ajută, însă până când nu privim mecanismele care ne-au adus în aceste situații pe care acum trebuie să le gestionăm, riscăm să le repetăm și să ne întoarcem de unde am plecat - variațiuni pe aceeași temă.
Nu îți poți alege familia, dar îți poți alege terapeutul 🙂
Având în vedere faptul că investim timp, bani, energie și emoții în relația terapeutică, este important să știm că ne putem alege psihologul.
Chiar dacă el ne-a fost recomandat de persoane de încredere sau ne atrage CV-ul lui, experiența noastră poate să difere considerabil față de experiența altor persoane.
Pentru asta ai dreptul să pui Psihoterapeutului tău întrebări; unde a studiat, ce specializare are, care este abordarea lui, dacă a parcurs procesul lui terapeutic (da! Și psihologii merg la psiholog. A alege un terapeut care nu și-a parcurs procesul terapeutic personal este ca și cum te-ai duce la un preot care nu are o relație cu Dumnezeu).
În urma primelor discuții cu el poți simți dacă rezonați sau nu, dacă te simți ascultat, respectat, dacă simți că poți să te deschizi în fața lui sau nu, iar dacă nu simți că relația este una potrivită, îi poți comunica acest lucru onest. Este un drept al tău.
Ca terapeuți știm că nu suntem semizei, nu rezonăm cu toată lumea și unele probleme ne pot depăși oricât de bine-pregătiți am fi.
Interesul nostru este binele omului din fața noastră, iar dacă acest bine poate fi oferit de altcineva, ne bucurăm să contribuim cu recomandări sau cu un gând de rămas bun.
Multe din așteptările noastre legate de mersul la psiholog sunt dictate de idei pe care ni le-am format din filme și din mass-media. Din păcate, filmele nu reflectă realitatea din cabinet, ceea ce determină ca așteptările cu care pornim în acest proces să fie adesea nerealiste.
Vom puncta în cele ce urmează câteva elemente pe care este important să le înțelegem înainte de a alege să apelăm la un psiholog.
Sperăm astfel că vom aduce așteptările în realitatea cu care lucrăm 🙂
Problemele noastre nu se rezolvă într-o ședință, două, trei. În funcție de complexitatea problemei, de obiectivele pe care ni le propunem, de disponibilitatea personală și de abordarea terapeutică, acest proces poate dura de la câteva ședințe la câțiva ani.
Terapeutul nu este un prieten care te ascultă și care îți dă sfaturi, nu este nici duhovnic și nu are pretenția de ”a-i spune tot”. Onestitatea este esențială în acest proces, însă este important să respecți ritmul propriu de deschidere. Uneori rolul terapeutului este acela de a tempera tendințele ”kamikaze” care ne determină să plonjăm direct în miezul problemelor și al traumelor, riscând retraumatizarea.
Spre deosebire de prietenii tăi și de persoanele binevoitoare care te ascultă, un terapeut va ști să distingă cu finețe momentele în care este nevoie de confruntare și cele în care e nevoie să respectăm ritmul de care are nevoie sistemul nostru nervos (îndeosebi când lucrăm cu trauma).
Ca în orice relație umană și în relația terapeutică pot apărea momente de nesincronizare, momente în care simți că vrei să renunți sau să te retragi în cochilia ta. Este absolut normal, iar terapeuții sunt, în general, pregătiți să gestioneze situațiile acestea. Discutând onest și deschis despre dificultățile întâmpinate în relația cu el, un terapeut bun te poate ajuta să folosești aceste momente pentru creșterea ta.